Mozgalmas őszi/karácsonyi szezont tudhatunk maguk mögött közel 15 könyvvel, de nem fogunk sokat pihenni: a jövő év elején szinte azonnal teljes erőbedobással elkezdünk dolgozni az újdonságainkon. Folytatni fogjuk az év ezen részében immáron hagyományossá vált életmű-sorozatainkat, és több új szerzőt is bemutatunk. Ráadásul a tavaszunk még erősebb lesz - következzék ezekből egy rövid előzetes.

Maigret főfelügyelő lelkes követői örülhetnek legelőször. Még januárban megjelenik az újabb kötet, a Maigret és a három nő, középpontjában egy gyilkossággal, a Szajnán úszkáló bankjegyekkel, régi szerelmekkel, kabarétáncosokkal, kábítószerfüggőkkel és egy furcsa végrendelettel. S, ahogy az eddigi években, úgy jövőre is még több regény várható Simenontól, mind a Maigret-, mind a roman dur-sorozatból egyaránt. Ezzel egyetemben nem kell sokat várni majd az új Ray Bradbury-novelláskötetre sem: A Toynbee-átalakító címmel februárban érkező, huszonhárom rövid írást tartalmazó kiadványban ismét a szépirodalom találkozik a tudományos fantasztikummal. A legtöbb történet életünk ismerős szobáiban és tájain, gyakori gondolatainkban és emlékeinkben kezdődik, hogy aztán a képzelet legtávolabbi zugaiba repítsen. Annak idején több novellát is televízióra alkalmazott az HBO a Ray Bradbury Színháza című sorozatában, így lehet, hogy közülük pár már ismerős lesz a rajongóknak.

Szinte még a tél végéig bemutatunk két új szerzőt. Egy ideje tudni lehet, hogy az egyik Jeff VanderMeer lesz, akinek a Déli Végek-trilógiájába menthetetlenül beleszerettünk. Mind a három részt a nemzetközi megjelenéssel egy időben kívánjuk elhozni nektek, így az első már február 4-én debütálni fog, és várhatóan Expedíció lesz a címe. Ez egy szépirodalmi igényességgel megírt, sodró lendületű, mélyen elgondolkodtató sci-fi (vagy hátborzongató pszichológiai thriller..., vagy mindkettő?), ami azt boncolgatja, hogy mit jelent igazából szembenézni az ismeretlennel. Mind a világban, mind magunkban legbelül. Mi úgy éljük meg, mintha a Sztrugackij-fivérek találkoznának a Lost televíziós sorozattal Stanislaw Lem írógépen, Amerikában pedig azt mondják, hogy olyan, mintha J.J. Abrams csinálna valami közöset Margaret Atwooddal. Egy biztos: ezt a könyvet el kell olvasni. Már májusban várható a második része, és mostanában véglegesítik a harmadik megjelenésének is a pontos dátumát, ami valamikor szeptember elején lesz esedékes.

A másik új szerzőnk a tél végéig bezárólag pedig nem más, mint a modern sci-fi egyik legismertebb és legtöbb díjjal kitüntetett alakja: Kim Stanley Robinson. Tőle a 2312 című regényt fogjuk kiadni, ami úgy került a figyelmünk középpontjába, hogy Iain M. Banks kifejezetten lelkesedett érte, majd miután elolvastuk, mi is. S mikor megvettük a kiadásának a jogait, még nem tudtuk, hogy ez a könyv mekkora diadalmenetet fog bejárni: megkapta idén a rangos Nebula-díjat, és emellett jelölték az összes fontos tudományos-fantasztikus díjra. A 2312 az emberiség jövőjének merész és zseniális látomása, valamint magával ragadó jellemrajza azoknak az embereknek, akik e jövőképnek az eseményeit alakítják. Nagy jelentőségű sci-fi a műfaj egyik legfontosabb és legtehetségesebb írójától. Nem mondjuk azt, hogy egy könnyű olvasmány (már csak a terjedelme miatt sem), de aki szereti Iain M. Banks és Dan Simmons regényeit, annak kihagyhatatlan. Számunkra különösen fontos, hogy kiadhatjuk - Jeff VanderMeerrel együtt - mert továbbra is hiszünk abban, hogy a jó és előremutató sci-fiknek itthon nagy közönsége van, akik vágynak az újra és az ismeretlenre. Ezek azok a könyvek, amikre biztosan emlékezni fogunk több év elteltével is, és minden rajongó örömmel fog helyet szorítani nekik a könyvespolcán.

Advertisement

Erős lesz a tavaszunk is. Hosszabb csúszás után úgy tűnik, hogy végre megjelenhet John le Carrétól A panamai szabó (új fordításban), és még az első félévben kiadjuk Brandon Hackett új regényét, valamint John Scalzi rajongóinak sem kell tavasznál tovább várniuk a The Human Divisionre. A Könyvhétre biztosan megjelenik az Anita Blake-sorozat következő része Laurell K. Hamiltontól, és visszatér Gordianus is Steven Saylor legújabb kötetében. Biztosan folytatjuk Lawrence Block Scudder-sorozatát, hiszen jövőre mutatják be az A Walk Among The Tombstones filmváltozatát Liam Neesonnal a főszerepben. Ősszel pedig beizzítjuk a legdurvább sci-fi ágyúkat, hiszen Dan Simmons és Iain M. Banks mellé várhatóan be fog állni William Gibson is. S még rengeteg minden más van a tarsolyunkban, amikről még nem beszélhetünk, de biztosan ütni fognak. Úgyhogy előre szólunk: 2014 a legnagyobbakról fog szólni.

(S remélem mondanunk sem kell, de azért a biztonság kedvéért leírjuk, hogy ez és ennyi, amit e pillanatban elárulhatunk a jövő évről, így felesleges kérdezni bármi másról, mert ugyan szeretnénk, de még nem tudunk válaszolni.)